maanantai 27. toukokuuta 2013

Patsastelua

Nautimme kulttuuripääkaupungin tähteistä päivä toisensa jälkeen. Dagen efter -närpintä on ihan jees, kun jämät ovat erityisen hyvistä pirskeistä. Silti kyse on jääkaapin perukoilta kaivetuista herkuista, joista saa leikata pari kuivaa kohtaa pois ja sivellä hillolla, jotta maistuu paremmalta. Turun kaupunki on kieltämättä ahkeroinut kulttuurikuntoilureitistön kanssa ja ne innostavat meitä myöhäisherännäisiä tänä kesänä. Ahkerointi on kuitenkin tapahtunut vuonna 2011 ja reittikarttoja olisi syytä päivittää.

Lakituskäyttöön valjastettu Turun Lilja
on Wäinö Aaltosen käsialaa.

Viime aikoina pitkiä iltakävelyitä Pikku-Karhun kanssa on tullut vietettyä patsastellen ympäri Turun keskusta-aluetta. Patsasteluun on tarjolla vaihtoehtoja sen mukaan, kuinka pitkän lenkin haluaa tehdä. Aivopari on laiskana mutta suoritusintoisena jakanut pisimmän reitin eri illoille.

Reittikartta on kätevästi ladattavissa älypuhelimeen, vaikkakin vaatii Nomadi-ohjelman latauksen, eikä GPS:n avustuksella tarvitse käyttää päätään senkään vertaa, että keskittyisi pysymään kartalla. Lähes kaikki patsaat ovat tavoitettavissa Pikku-Karhun kera, mutta välillä Wanha Turku heittää rappusia kulkuesteeksi. Eipä silti, että se Samppalinnanmäen Hirvenpää -patsas olisi porrasjumppaa ansainnut - sarvipää oli kadonnut ja jalusta kumossa myllätyssä kukkapenkissä.

Mobiilikartta antaa lisätietoa jokaisesta reitille merkitystä patsaasta ja parhaimmillaan ilahduttaa kiinnostavalla trivialla Turun historiasta. Tiesitkö tai muistitko, että ilmaus "saapua kreivin aikaan" on saanut alkunsa Pietari Brahesta tai että Teatterisillan mutkitteleva kuvio esittää tontun lakkia, joka koskettaa hiuskiehkuraa?

Patsastelureitti on hauska, mutta sillä on auttamatta heikot lenkkinsä ja puuttuvat renkaansa: monesta patsaasta ei kerrota juuri mitään muuta kuin materiaali ja valmistusvuosi (me uskomme, että niillä olisi tarinansa kerrottavana!) ja reitistä uupuu lukuisia patsaita, jotka aivopari tietää näöltä vaan ei tunne niiden historiaa. Klikkaisit jo sitä refreshiä, Turun kaupunki. Jooko?

Tekopyhyydeltä välttyäksemme on todettava, että urakka on vielä loppusilaustaan vailla. Viimeinen kävelyretki tässä turkuudessa kun sattuu odottamaan aina sataman liepeillä asti. Ja saa varmaan muutaman päivän odottaakin, kunnes seurueen kaikki neljä jalkaa ovat toipuneet edellisistä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti